Dieta SEAT: Czy to najprostszy plan odchudzania w historii?

Zapomnij o liczeniu kalorii lub modnych dietach. Jeśli chcesz zrzucić kilogramy, pozbądź się przekąsek. Więc następnym razem, gdy sięgniesz po ciastka, powiedz po prostu SEAT (Stop eating all the time)

Jak byś się czuł, gdyby ktoś powiedział ci, żebyś przestał jeść przez cały czas? Wyobrażam sobie, że twoja odpowiedź mogłaby być czymś nie do wydrukowania w magazynie rodzinnym. Ale co jeśli oni mają rację? Czy chcesz to usłyszeć, czy nie, badania pokazują, że jednym z naszych największych problemów zdrowotnych jest to, że nigdy nie przestajemy jeść.

Jeszcze nie tak dawno temu radzono nam, że zdrowsze jest „pasienie się”, aby zapobiec skokom i spadkom poziomu cukru we krwi. Teraz wszyscy mówią o „przerywanym poście” lub „jedzeniu ograniczonym w czasie” (jedzeniu kolacji wcześnie i śniadania późno, z 12-16 godzinnym „postem” pomiędzy nimi). New Scientist niedawno wychwalał „dietę długowieczności”, która zaleca post i każdy guru zdrowia od mierzonego (dr Rangan Chatterjee) do bardziej woo-woo (Gwyneth Paltrow) robi to. Więc co się zmieniło? Wszystko przez świadomość poziomu insuliny, co prowadzi nas do nauki…

Stale podwyższony poziom insuliny zakłóca działanie leptyny, hormonu, który zapewnia mechanizm zwrotny, aby powiedzieć mózgowi, że jesteś pełny. To jak wskaźnik paliwa w twoim samochodzie. Wpadasz w panikę, gdy widzisz, że miga na pusto. Ale problem nie polega na tym, że bak jest pusty, tylko na tym, że wskaźnik jest zepsuty. Zachodnia kultura podjadania cukru, wysoko rafinowanych węglowodanów i przetworzonej żywności oznacza, że poziom insuliny nigdy nie spada.

Ten żargon wokół hormonów i poziomu cukru we krwi może być przytłaczający, więc pozwól, że przedstawię najprostszą koncepcję dietetyczną w historii: plan SEAT (przestań jeść cały czas). Nie musisz liczyć kalorii ani kupować „dietetycznych” wersji produktów. Teraz, kiedy przechodzę obok lodówki i sięgam po ser, mówię sobie: przestań jeść cały czas. Kiedy czuję zapach rogalików w piekarni, myślę: przestań cały czas jeść. Spróbuj. Twoja tajna broń zdrowotna może być tak prosta, jak zmiana sposobu myślenia.

Jeśli brzmi to jak deprywacja, ja widzę to tak: jedzenie powinno być pyszne i czerpać z niego pełnymi garściami, najlepiej w towarzystwie innych ludzi. Dla mnie oznacza to pory posiłków. Przekąski są często rzucane bezmyślnie, w stanie znudzenia lub stresu. Tak więc, mimo że pozbyłam się przekąsek, nadal cieszę się dobrym jedzeniem każdego dnia – i właściwie cieszę się nim bardziej, ponieważ jestem głodna w porze kolacji. To zdrowy rozsądek i jedyna dieta, której łatwo się trzymać – bo to nie jest dieta: to sposób myślenia.

Ludzie często myślą, że będą się męczyć lub flaczeć w pracy, jeśli nie jedzą, ale w praktyce jest odwrotnie. 'To zwiększa energię i koncentracji. Podczas postu twoje ciało uwalnia noradrenalinę, dając ci więcej energii i skupienia. Dlatego głodny wilk jest tak niebezpieczny.

A co z głodnym wilkiem? Anegdotycznie, kobiety, które nie jadły, częściej zgłaszają uczucie, z którym wszyscy jesteśmy zaznajomieni.

'Głód’ jest klasycznym objawem niskiego poziomu cukru we krwi. Powodem, dla którego pogarsza się to w wieku 40 lat jest to, że nasz metabolizm zaczyna się zmieniać, gdy estrogen wychodzi z równowagi. Hormon głodu ghrelin również wzrasta w połowie życia.

Jedzenie cukru lub rafinowanych węglowodanów, takich jak ciastka i chipsy, do wlewania benzyny na ogień. Będzie się palić jasno, ale krótko – wywołując kolejne zachcianki. Ale białko i korzystne tłuszcze, takie jak tłuste ryby i orzechy, są jak wkładanie węgla do ognia’, wyjaśnia. 'Utrzymują nasze fabryki energii w ruchu, więc nie musimy tak często przekąszać.

Post może być skuteczny dla kobiet w każdym wieku: „Przerywany post w ciągu nocy przez 12-14 godzin, a także mini posty pomiędzy głównymi posiłkami, pomagają nam stać się bardziej świadomymi spożywanego jedzenia. Dajemy też odpocząć naszemu układowi trawiennemu, tak jak robiliśmy to kiedyś, nawet zaledwie 100 lat temu. Przekąski to bardzo nowoczesny wynalazek, stworzony przez firmy spożywcze o wartości rynkowej liczonej w miliardach.

Ale nie wszyscy postrzegają post jako lekarstwo na wszystko. Większość dowodów [na korzyści z postu] pochodzi z badań na zwierzętach, a my bardzo różnimy się od myszy. Niektórym pacjentom zalecam przerywany post, ponieważ może być skuteczny w zarządzaniu wagą, ale ma to więcej wspólnego z faktem, że jeśli ograniczasz swoje okno żywieniowe, jesz mniej.

Ważną rzeczą, mówi, jest mniej kiedy jesz i więcej o tym, co jesz. Jeśli ludzie stają się zbyt głodni, mogą mieć tendencję do popadania w skrajnie przetworzoną żywność. Należy skupić się na pokarmach bogatych w składniki odżywcze i dużej ilości błonnika, który odżywia bakterie jelitowe, regulując hormony apetytu – grelinę i leptynę.

Tak więc kluczem do tego, by nie wylądować twarzą w cynamonowym wirowaniu po poście, jest zapewnienie, że twoje posiłki zawierają mnóstwo składników odżywczych i błonnika (innymi słowy: warzyw) oraz trochę białka (mięso, ryby, jajka, soczewica, fasola, tofu). 14-godzinny post nie przyniesie większych korzyści, jeśli twoje okno żywieniowe będzie się składało z chipsów i lodów. Kiedy już wejdziesz w nawyk, dodanie nasion do owsianki, masła orzechowego do tostów czy kulki mrożonego szpinaku do makaronu jest łatwiejsze niż myślisz.

Skupienie się na uzyskaniu wszystkich potrzebnych składników odżywczych w naturalny sposób wypiera słodkie lub bardzo przetworzone pokarmy. Wyeliminowałam poranne ciastko i nocną przekąskę – i, co zadziwiające, nie tęsknię za nimi. Więc spróbuj. Obiecuję, że twoje życie będzie lepsze, jeśli przestaniesz ciągle jeść

You may also like

Comments are closed.

More in Uroda